Német Krisztián

Hogyan hozzunk létre DigitalOcean dropletet (VPS)?
A DigitalOcean (DO) dropletek linux-alapú virtuális gépek (VM-ek), amelyek virtualizált hardveren futnak. Minden egyes létrehozott Droplet egy új szerver, amelyet önállóan vagy egy nagyobb, felhőalapú infrastruktúra részeként használhat.

A DigitalOcean (DO) dropletek linux-alapú virtuális gépek (VM-ek), amelyek virtualizált hardveren futnak. Minden egyes létrehozott Droplet egy új szerver, amelyet önállóan vagy egy nagyobb, felhőalapú infrastruktúra részeként használhat.

Droplet létrehozása a DO Vezérlőpultban

A Droplet létrehozása oldalon választhatja ki a Droplet konfigurációját, például az operációs rendszerét, a memória mennyiségét, valamint azt, hogy milyen funkciókat (például biztonsági mentéseket vagy felügyeletet) szeretne engedélyezni. A legnépszerűbb alapértelmezett beállítások előre be vannak állítva, így az oldal aljára görgetve azonnal létrehozhat egy Dropletet, vagy testre szabhatja az egyes szakaszok bármelyikét.

A DigitalOcean Vezérlőpult eléréséhez és a Droplet létrehozásához DigitalOcean-fiókra van szüksége. Ezt a DigitalOcean új fiók regisztrációs oldalán hozhatja létre, ha még nem rendelkezik ilyennel.

Érdemes az alábbi ajánlói linken keresztül regisztrálni, mert így 60 napra 200$-nyi értékben lehet szolgáltatásokat használni, kipróbálni. DO ajánlói linkem!

Miután bejelentkezett a vezérlőpultba, kattintson a jobb felső sarokban található zöld Create gombra a Create menü megnyitásához.

Droplet létrehozása

A legördülő menüben kattintson a Droplets-re a Create Droplets oldal megnyitásához. Ha még nincs Dropletje, a Resources lapon megjelenik egy nagy, kék Get started with a Droplet gomb, amely ugyanerre a Create Droplets oldalra vezet.

Droplet létrehozása új projectben

Adatközpont kiválasztása (Choose region)

A Choose Region szakaszban válassza ki azt a régiót, ahol a Dropletet létre kívánja hozni.

A DO egy feltételzhetően jó ajánlást választ ki a számunkra, de a legjobb teljesítmény és a minimális késleltetés érdekében válaszd földrajzilag a felhasználókhoz legközelebbi adatközpontot. Pl. magyarországi felhasználóid vannak, akkor Frankfurt, Amszterdam és London-ban érdemes gondolkodni.

Adatközpont kiválasztása

A VPC Network szakasz: Ez a szakasz felsorolja a Droplet alapértelmezett VPC-hálózatát is. A VPC-hálózat egy további hálózati felületet tesz lehetővé, amelyet csak az ugyanazon adatközpontban lévő más Dropletek érhetnek el. Ez megakadályozza, hogy a Dropletek és más alkalmazható erőforrások közötti forgalom az adatközponton kívülre, a nyilvános internetre irányuljon. Pl. ha az adatbázis szervert a későbbiek folyamán külön droplet-re szeretnéd tenni, akkor nem a publikus címeken fognak kommunikálni a szerverek, hanem a priváton.

Előtelepített operációs rendszer kiválasztása (Choose an image)

Ebben a szakaszban kiválaszthatod, hogy milyen operációs rendszert használjon a DO Dropleted. A következő lehetőségek közül lehet választani:

 • OS : DO által biztosított előtelepített operációs rendszerek. Válaszhatsz az Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS, AlmaLinux és Rocky Linux közül.
 • Marketplace: DO által biztosított előtelepített alkalmazások, többek között WordPresst is, de 294 megoldása van, itt tudsz szétnézni (DO Marketplace), ha lényegében minimális kattintgatással szeretnél létrehozni alkalmazásokat.
 • Custom Images: A felhasználó által telepített lemezkép(ek). Ha úgy gondolod, hogy neked nem megfelelő a DO által biztosított előtelepített operációs rendszer, akkor összeállíthatsz egyet egyénileg, amit fel tudsz tölteni a DO fiókodba és utána ki tudod jelölni.

Amint elkezded használni a Dropleteket, biztonsági mentéseket készíthetsz és pillanatképeket készíthetsz róluk. Amikor elkezded használni ezeket a funkciókat, a Droplet létrehozása oldalon látni fogod a Biztonsági mentések (Backup) és a Pillanatképek(Snapshots) oldalakat, és ezeket is ki tudod választani az új Dropletek létrehozásának alapjául.

 • Snapshots: igény szerint készített képek, amelyek hasznosak a Dropletek kézi mentéséhez vagy reprodukálható létrehozásához.
 • Backups: a rendszerszintű biztonsági mentések hetente egyszer automatikusan elkészülnek. Az utolsó 4 hét biztonsági mentési képei megmaradnak, és ezek alapján újraépíthet egy meglévő Dropletet.

Megfelelő méret kiválasztása (Choose size)

Ebben a szakaszban kiválaszthatod, hogy a Droplet mennyi RAM-mal, tárhellyel és CPU-maggal rendelkezzen.

Droplet típusa
Droplet részletei

Választásnál fontos, hogy tudjuk milyen szerepe lesz a Droplet-nek, mert akkor tudunk megfelelő errőforrást hozzárendelni. Pár fogalmat ismerjünk meg hozzá:

 • Shared CPU: Megosztott CPU
 • Dedicated CPU: Dedikált CPU

Öt csomag közül lehet választani:

 • Basic Droplets: Alapvető virtuális gépek memória- és számítási erőforrások keverékével. A legjobb olyan kis projektekhez, amelyek változó CPU-teljesítményt tudnak kezelni, mint például blogok, webes alkalmazások és fejlesztői/tesztkörnyezetek.
 • General Purpose: Nagy teljesítményű virtuális gépek a memória és a dedikált hiperszálak jó egyensúlyával a legjobb Intel processzoroktól. Nagyszerű választás a mainstream, éles rendszerek széles skálájához, például nagyobb forgalmú webalkalmazások tárhelyéhez, e-kereskedelmi webhelyekhez, közepes méretű adatbázisokhoz és vállalati alkalmazásokhoz.
 • CPU-Optimized: Nagy számítási igényű virtuális gépek a legjobb Intel processzorok dedikált hiperszálaival. A legjobb a CPU-intenzív alkalmazásokhoz, például CI/CD, videokódolás és -átkódolás, gépi tanulás, hirdetéskiszolgálás, kötegelt feldolgozás, valamint aktív front-end web- és alkalmazásszerverek számára.
 • Memory-Optimized: Memóriában gazdag virtuális gépek vCPU-nként 8 GB RAM-mal és a legjobb Intel processzorok dedikált hiperszálaival. Ideális memória-intenzív alkalmazásokhoz, például nagy teljesítményű adatbázisokhoz, webes méretű, memórián belüli gyorsítótárakhoz és valós idejű nagy adatfeldolgozáshoz.
 • Storage-Optimized: Dropletek nagy mennyiségű szupergyors NVMe tárolóval, amelyek alkalmasak nagy NoSQL adatbázisok (pl. MongoDB, Elasticsearch), idősoros adatbázisok és más adattárházak számára.

További tárhely hozzáadása (Additional storge)

Az Additional storage szakaszban további DigitalOcean Volumes Block Storage köteteket hozhat létre és csatolhat a Droplethez. Amikor az Add volume gombra kattint, megadhatja a létrehozni kívánt kötet adatait:

Kötet hozzáadása

A kötetek független erőforrások, amelyek ugyanazon adatközponton belül egyik Dropletből a másikba áthelyezhetők. A csatolt kötetek úgy működnek, mint a helyileg csatolt meghajtók, ami azt jelenti, hogy a tárolót a megszokott eszközökkel és technikákkal kezelheti.

Hitelesítési módszer kiválasztása (Choose Authentication Method)

A Choose Authentication Method (Hitelesítési módszer kiválasztása) szakaszban kiválaszthatja, hogy milyen módszerrel szeretne bejelentkezni a Dropletbe.

Hitelesítési módszer kiválasztása

Két lehetőség van:

 • SSH Key (SSH kulcspár), amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a jelszó.
 • Password (jelszó), amely lehetővé teszi, hogy saját jelszót hozzon létre az új Droplethez.

Ha SSH-kulcsok használata mellett dönt, legalább egy kulcsot ki kell választania, amelyet hozzáad a Droplethez. A DigitalOcean-fiókjába már feltöltött kulcsok fel vannak sorolva.

Jelölje be a Droplethez hozzáadni kívánt meglévő kulcsok melletti négyzeteket, vagy jelölje be az Összes kiválasztása jelölőnégyzetet a fiókjában lévő összes kulcs hozzáadásához. A New SSH-Key gombra kattintva új kulcsot is feltölthet a fiókjához a létrehozás oldalról.

Miután létrehozott és feltöltött egy SSH-kulcsot a DigitalOcean-fiókjához, az elérhető marad, hogy a jövőben minden új Droplethez hozzáadhassa.

Ha viszont jelszót adna meg akkor ügyeljen a nég feltételre, amit a DO elvár:

 • legalább 8 karakter hosszúnak kell lennie
 • 1 nagybetűt kell tartalmaznia (nem lehet az első vagy az utolsó karakter)
 • 1 számot kell tartalmaznia
 • nem végződhet számmal vagy különleges karakterrel

Ha nem nem állítja be a dropleten a fail2ban-t és/vagy a kulcspáros belépést, akkor érdemes 12-15 karakteres root jelszót választani.

Ajánlott és haladó beállítások (Recommended and Advanced Options)

Ebben a szakaszban találhatóak a további beállítások, amelyek ugyan nem kötelezőek a Droplet létrehozásához, de erősen ajánlott, a későbbi üzemeltetés szempotjából. Van benne ingyenes lehetőség és fizetős. Az ingyenest, ami a Monitoring mindenképpen kapcsoljuk be. A mentés is sok esetben egy csomó munkától megment minkent, ez később is engedélyezhető.

Az ebben a szakaszban elérhető legtöbb funkció ingyenes, ami azt jelenti, hogy engedélyezésük nem növeli a Droplet havi költségeit:

 • A Monitoring (ingyenes) hozzáadja a DigitalOcean-agent-et a bővebb metrikák gyűjtéséhez, ezekhez riasztások kapcsolhatóak.
 • Enable backups bekapcsolja a Droplet automatikus heti biztonsági mentését. Ez 20%-kal növeli a Droplet havi árát.
 • IPv6 (ingyenes) lehetővé teszi az IPv6-os hozzáférést a Dropleted számára.
 • Add initilization script (ingyenes) A cloudinit segítségével a létrehozáskor különböző paramétereket tudunk átadni, amivel felgyosítható a telepítés és tökélesíthető a konfiguráció
Haladó lehetőségek kiválasztása

Részletek véglegesítése (Finalize Details)

A Finalize Details (Részletek véglegesítése) szakaszban megadhatja a létrehozandó Droplet(ek) mennyiségét, nevét, címkéit és projektjét.

Részletek utolsó simításai

A véglegesítés 4 lehetőséget ad, amit nem kötelező megadni, csak a nevét:

 • Quantity (Mennyiség), ahol a megadott konfigurációval létrehozandó Dropletek mennyiségét kell kiválasztani. A számot a plusz, +, vagy a mínusz, -, gombokra kattintva állíthatja be.
 • Hostname, ahol minden Dropletnek adsz egy nevet, amelyet a Vezérlőpultban és a szerver hostneveként használnak. Az alapértelmezett neveket az általad kiválasztott beállítások alapján adják meg, de ezt érdemes módosítani.
 • Tags (Címkék), ahol címkéket adhatsz hozzá a Dropletek rendszerezéséhez és összekapcsolásához.
 • Project (Projekt), ahol a Dropletet egy projekthez rendelheti.

Miután kiválasztotta a beállításokat, kattintson a Create Droplet gombra. Egy előrehaladási sáv mutatja, hogy a Droplet mennyire van közel a kész állapothoz.

Droplet létrehozás közben

Ha a Droplet teljesen be van állítva, a Vezérlőpulton megjelenik az IP-címe.

AZ elkészült Droplet

Amint látod az IP-címet, bejelentkezhetsz a Dropletedbe.

Ha egy Droplet részletező oldalára szeretne lépni, ahol változtatásokat végezhet, kattintson a nevére, vagy a További menü (…) segítségével egyenesen a kívánt feladatra léphet. A Droplet nevénél lévő ikonra kattintva is gyorsan megtekintheti a Droplet adatait.

Droplet részletező oldala

Ezek is érdekesek lehetnek számodra

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.