Német Krisztián

Rocky Linux 9 telepítése

Ez egy részletes útmutató a Rocky Linux disztribúció 64 bites verziójának telepítéséhez egy önálló rendszerre. A következő szakaszokban végigmegyünk a telepítés és a testreszabás lépésein.

Az operációs rendszer(OS) telepítésének előfeltételei

Először is le kell töltenie az ISO-t, amelyet a Rocky Linux telepítéséhez használni fog. (Attól függően, hogy mikor olvasod a cikket, eltérhet a verziószám, az útmutató 9.1 verziót használja.)

A Rocky Linux azon verziójának legújabb ISO-képét, amelyet a telepítéshez használni fogunk, innen töltheti le:

https://www.rockylinux.org/download/

Egy ehhez hasonló képernyőképet kell látnod a böngészőben:

Rocky Linux 9 letöltése weboldalról

Az x86_64 sorban a Minimal-t válaszd ez kb. 1,5 GB lesz. A teljes disztribóció a DVD alatti linken van, ami közel 9GB fájl az összes csomaggal. Ezt biztos nem fogjuk senki feltenni, elég a minimal telepítő és igény szerint hozzáadunk majd csomagokat.

Addig amíg letöltődik az .iso fájl, beszéljünk az elnevezésükről. A Rocky Linux ISO-k neve ezt a konvenciót követi:

Rocky-<MAJOR#>.<MINOR#>-<ARCH>-<VARIANT>.iso
  • MAJOR – fő verzió szám, itt a 9.
  • MINOR – alverzió száma, jelenleg az 1.
  • ARCH – rendszer architektúra, nekünk most a x86_64
  • VARIANT – variáns, ami most a minimal-t jelenti

Ha most már sikerült letölteni az .iso fájlt, akkor ezen a néven találod meg a könytárban:

Rocky-9.1-x86_64-minimal.iso

A telepítés

A telepítés megkezdése előtt a rendszer UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) vagy BIOS (Basic Input/Output System) rendszerét előzetesen úgy kell konfigurálni, hogy a megfelelő adathordozóról induljon.

Ha a számítógép úgy van beállítva, hogy az ISO-fájlt tartalmazó adathordozóról bootoljon, akkor megkezdhetjük a telepítési folyamatot.

Helyezze be és indítsa el a telepítő adathordozót (optikai lemez, USB flash meghajtó stb.).

Miután a számítógép elindult, megjelenik a Rocky Linux 9 telepítő kezdő képernyője:

A Rocky Linux 9 telepítő kezdő képernyője

Ha nem nyomja meg egyik billentyűt sem, a telepítő elindít egy visszaszámlálást, amely után a telepítési folyamat automatikusan végrehajtja az alapértelmezett, kiemelt opciót:

Test this media & install Rocky Linux 9.1 (Tesztelje ezt a médiát és telepítse a Rocky Linux 9.1)

Bármikor megnyomhatja az Enter billentyűt is, hogy azonnal elindítsa a folyamatot.

Egy gyors adathordozó-ellenőrzési lépés következik. Ez a médiaellenőrzési lépés megkímélhet attól, hogy a telepítést csak azért indítsd el, hogy félúton rájöjj, hogy a telepítőnek meg kell szakítania a telepítést, mert a telepítőmédia rossz.

Miután a hordozó ellenőrzése befejeződött, és a hordozó sikeresen használhatónak bizonyult, a telepítő automatikusan továbblép a következő képernyőre.

Nekem felismerte a beállításaim, mert virtuális gépre telepítem, de állítsuk át a telepítési folyamat nyelvét angolra.

Rocky Linux 9 telepitő folyamat kezdete

Ezen a képernyőn válaszd ki a telepítéshez használni kívánt nyelvet. Ehhez az útmutatóhoz az English (United States) nyelvet választjuk. Ezután kattints a Continue gombra.

A telepítési beállítások összefoglalása

A Telepítő összefoglaló képernyő egy olyan terület, ahol a telepítendő rendszerrel kapcsolatos fontos döntéseket hozhatod meg.

Rocky Linux Telepítő összefoglaló képernyő

A képernyő a következő fontos részekre oaszlik:

  • Localization: Itt a billentyűzetet, a nyelvi támogatást, Időt és dátumot tudod beállítani
  • Software: A telepítés forrását és a csomagokat lehet megadni
  • System: A telepítés célpontját, KDUMP, Hálózati beállításokat, szerver nevét, és biztonsági profilt tudsz meghatározni
  • Users Settings: a root jelszavát tudod megadni és létre tudsz hozni felhasználó(ka)t

A következőkben minden egyes szakaszt megnézzük, és szükség esetén változtatásokat hajtunk végre.

Localization szakasz

Ez a szakasz a rendszer földrajzi elhelyezkedésével kapcsolatos elemek testreszabására szolgál. Ide tartoznak – Billentyűzet, nyelvi támogatás, idő és dátum.

Keyboard (Billentyűzet)

Az útmutatóban szereplő demórendszerünkön az alapértelmezett értéket (angol US) nem fogadjuk, itt változtatunk rajta. Nekünk magyar billentyűzetre van szükségünk.

A Telepítő összefoglaló képernyőn kattintson a Keyboard opcióra a rendszer billentyűzetkiosztásának megadásához. A + gomb segítségével a következő képernyőn szükség esetén további billentyűzetkiosztásokat adhatsz hozzá (Hungarian), és adjuk meg elsődleges billentyűzetnek (felfelé nyíllal).

Rocky Linux 9 magyar billentyűzet beállítása

Majd kattintsunk a bal felső sarokbana lévő Done gombra, ezzel véglegesítjük ezen beállításunkat és visszatérünk a Telepítő összefoglaló képernyőre.

Language support (Nyelvi támogatás)

A Telepítő összefoglaló képernyő Language support lehetővé teszi, hogy megadjunk az angolon kívül további nyelvek támogatását. Mivel angol nyelvű lesz az operációs rendszer nincs szükség magyar nyelvi támogatásra.

Elfogadjuk az alapértelmezett értéket – English (United States), és nem változtatunk rajta.

Time & Date (Idő és dátum)

Kattints az Time & Date opcióra az összefoglaló képernyőjén, ekkor megjelenik egy másik képernyő, amelyen kiválaszthatod az időzónát, amelyben a szerver található. Görgess végig a régiók és városok listáján, és válaszd ki azt amely a legközelebb van hozzád.

Rocky Linux 9. telepítő időzóna és dátum beállítása

A telepítési forrástól függően a Network Time (Hálózati idő) opció alapértelmezés szerint ON (Be) vagy OFF (Ki) lehet kapcsolni. Fogadd el az alapértelmezett ON beállítást; ez lehetővé teszi, hogy a rendszer automatikusan beállítsa a helyes időt a hálózati idő protokoll (NTP) segítségével.

A módosítások elvégzése után kattints a Done gombra.

Software szakasz

A Telepítő összefoglalása képernyő Software szakaszában kiválaszthatod a telepítés forrását, valamint a telepítésre kerülő további csomagokat (alkalmazásokat).

Installation Source

Mivel a telepítést a Rocky Linux 9 ISO-kép segítségével végezzük, észrevehetjük, hogy a Installation Source szakaszban a Telepítő összefoglaló képernyőn automatikusan a Local media van megadva.

Rocky Linux 9 telepítése egyéb hálózati forrásokból

Elfogadjuk az előre beállított alapértelmezett értékeket.

Software Selection (Szoftver kiválkasztása)

A Telepítő összefoglaló fő képernyőjén a Software Selection opcióra kattintva a telepítés azon szakasza jelenik meg, ahol kiválaszthatod, hogy pontosan mely szoftvercsomagok kerüljenek telepítésre a rendszeredre. A szoftverválasztó terület a következőkre van felosztva:

  • Base Environment : Minimális telepítés és Egyéni operációs rendszer
  • Additional software for Selected Environment : A Base Enviroment kiválasztása a bal oldalon az adott környezethez telepíthető kiegészítő szoftverek széles választékát mutatja be a jobb oldalon. Sajnos ez csak akkor alkalmazható, ha egy teljes Rocky Linux 9 DVD-ről menne a telepítés, vagy ha további tárolók vannak beállítva.

Válassza a Minimális telepítés (alapfunkciók) opciót.

Rocky Linux 9 telepítés Monimal csomag

Kattints a képernyő tetején a Done gombra.

System szakasz

A Telepítő összefoglalása képernyő System szakasza a célrendszer alaphardverével kapcsolatos dolgok testreszabására és módosítására szolgál. Itt hozhatod létre a merevlemez partícióit vagy köteteit, adhatod meg a használni kívánt fájlrendszert, adhatod meg a hálózati konfigurációt, engedélyezheted/tilthatod a KDUMP-ot, vagy választhatsz biztonsági profilt.

Installation Destination

A Telepítő összefoglalása képernyőn kattints a Installation Destination lehetőségre. Ez átvisz egy másik képernyőre:

Rocky Linux 9 diskek és particiók beállítása

Megjelenik egy képernyő, amelyen a célrendszeren rendelkezésre álló összes lemezmeghajtó látható. Ha csak egy lemezmeghajtó van a rendszerben, mint a mi példarendszerünkön, akkor a meghajtó a Local Standard Disk-ek között lesz felsorolva, rajta egy pipával. A lemez ikonjára kattintva be- vagy kikapcsolhatja a lemezválasztó jelölést. Itt azt szeretnénk, ha be lenne jelölve/pipálva.

A Storage Configuration Options (Tárolási konfigurációs beállítások) szakaszban jelölje be az Automatic (Automatikus) rádiógombot. Ezt akkor érdemes csinálni, ha csak tényleg most telepítesz először linux-ot.

Ha nem, akkor érdemes elidőzni egy kicsit ennél a résznél, mi válasszuk a Custom lehetőséget, majd Done.

Megjelenik, egy újabb képernyő, ahol kézzel tudjuk meghatározni a partíciók számát, méretét és egyéb jellemzőit. Aki már telepített linuxot, annak nem lesz nehéz nulláról felépíteni a particiókat. Mi válasszunk egy köztes megoldást. Az előző lépésben volt a teljesen automatikus particionálás, ez pedeg ennek az opciónak a módosítása lesz.

Kattintsunk a Click here to create them automatically. szövegre, majd ezt kell kapnunk:

Rocky Linux 9 telepítő automatikus partíciók létrehozása

Itt lehetőség van a partíciók módosítására pl. csökkentjük a root-ot és a /var adunk egy új partíciót.

Kattints a Desired Capacity értékre és javítsd 10 GiB-re, majd a Volume Group nevét rl-ről systemre változtatjuk meg a Modify gombbal. A bal alsó részen a + gombbal hozzáadunk egy újabb partíciót, amely 6,41 GiB és a /var mount pontba lesz felcsatolható. Ez lesz a végleges kép:

Rocky Linux 9 új diszkiosztása

Ezután kattints a képernyő tetején a Done gombra, majd a felugró összesítőt Accept change gombra nyomva fogadd el.

Amint a telepítő megállapítja, hogy van használható lemeze, visszatér a Telepítő összefoglalása képernyőre.

Kdump

Alapértelmezetten engedélyezett a kernel dump szolgáltatás. Jelentősége a kernel összeomlásakor van. Érdemes tudni, hogy minimális memória foglalási igénye van.

Rocky Linux 9 kernel dump engedélyezése

Network and hostname (Hálózati beállítások)

A telepítési eljárás utolsó feladata a hálózati konfigurációval foglalkozik, ahol a rendszer hálózattal kapcsolatos beállításait konfigurálhatod vagy módosíthatod.

Nekema belső hálózatomon DHCP osztja az ip-t így csak hostnevet kell adnom a gépemnek, ez rl9.linuxtudor.hu lesz:

Rocky Linux 9 szerver nevének a beállítása

Ha neked nem a dhcp szolgáltat, akkor manuálisan kell beállítani az ip címed, amit a Configure… gombra kattintva tudsz elérni. Ekkor egy felugró ablakban, az Ipv4 Settings-et kell kiválasztani. A Method legördülő menüben a Manual értéket kell választani. Az Add gombbal lehet megadni az ip címet, netmask-ot és a gateway-t. Lehet továbbá DNS server-t és routingot is állítani.

Rocky Linux 9 hálózati beállítása

Győződj meg róla, hogy a konfigurálni kívánt eszköz kapcsolója a jobb oldali ablaktáblában ON (kék) állásba van kapcsolva.

Ha megvan a beállítás, akkor Save, majd felül a Done.

Security Profile

Most nem választunk ki egy profilt sem, vagyis maradunk az alapértelmezett értéknél.

User Settings szakasz

Ez a rész használható a root felhasználói fiók jelszavának létrehozására, valamint új rendszergazdai vagy nem rendszergazdai fiókok létrehozására. Ha úgy döntesz, hogy használod vagy engedélyezed a root-ot, nagyon fontos, hogy erős jelszóval védd ezt a fiókot!

Én használni fogom a root-ot, ezért beállítok egy erős jelszót és engedélyezem az SSH belépését is jelszóval:

Rocky Linux 9 root jelszó beállítása

Ha megvan, akkor Done.

User Creation

Hozzunk létre egy felhasználót is, én jelen esetben a nemetkr fogom. Ez természetesen nem kötelező, mert később is létrehozható.

Rocky Linux 9 felhasználó létrehozása

Majd kattints a Done gombra.

Most így kell, kinéznie a Telepitő összesítő képernyőjének, megjelent a kék Begin Installation gomb.

Rocky Linux 9 indulhat a telepítés

Nyomjuk is meg a Begin Installation gombot.

A telepítés megkezdődik, és a telepítő mutatja a telepítés előrehaladását. A telepítés megkezdésekor a háttérben különböző feladatok fognak futni, például a lemez particionálása, a partíciók vagy LVM kötetek formázása, a szoftverfüggőségek ellenőrzése és feloldása, az operációs rendszer lemezre írása stb.

Rocky Linux 9 telepítés futás közben

Ha csík végigért és befejeződött a telepítés a jobb alsó sarokban lévő Reboot System gomb kékre válása jelzi, kattintsunk rá. Figyeljünk arra, hogy az újrainduláskor már ne legyen a telepítő média engedélyezve elsődleges boot opcióval.

Rocky Linux 9 login képernyő

És az első SSH belépés root felhasználóval:

Rocky Linux 9 belépés SSH-n keresztül root felhasználóval

Ezek is érdekesek lehetnek számodra

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.